A pszichológus

… nem megváltoztatni akarom azt, aki hozzám fordul, hanem megérteni. Nem megmondani neki, mit tegyen, hanem vele együtt átélni azt, amit ő nem tud átélni. Ez a legfontosabb. Miközben átélem vele, és hozzásegítem, hogy ő átélje, ugyanakkor külső rálátásom is van a helyzetre, a problémájára. Ettől más ez a szakmai segítség.” (Kulcsár Éva)

A pszichológia sokáig akadémikus diszciplínaként volt csak jelen. Mint hivatás a XX. század során kezdett kibontakozni, Magyarországon az 1970-es végétől kezdve beszélhetünk alkalmazott pszichológiáról. Az Európai Pszichológiai Társaság által közölt adat szerint az egy pszichológusra jutó lakosok száma 1850 fő volt 2003-ban. Azonban nem csak a kliensek, hanem az őket kezelni képes szakemberek száma is növekedett, de a társadalmunkban még mindig nem alakult, ki egy reális és egységes pszichológuskép.

Amit a pszichológusok munkájáról gondolunk

Az emberek többsége rendelkezik néminemű információval a lélekgyógyászokról, azonban ezek sokszor tévesek. Egy piackutatás a magyar lakosokat kérdezte meg a pszichológus, pszichiáter illetve pszichoterapeuta munkáját illetően.  A legtöbben olyan általános válaszokat adtak, mint; „lelki problémákkal foglalkozik, beszélget, meghallgat, kikérdez”. Összességében legjobban a pszichológus, legkevésbé a pszichoterapeuta tevékenységét ismerték. Minden második válaszadó az internetet jelölte meg első helyen a lelki egészséggel kapcsolatos tájékozódási formák közül. Második helyen az újságokban és magazinokban található témába vágó cikkek álltak.

Amit a pszichológusok csinálnak

A pszichológus, emberekkel, a lélek rejtelmeivel foglalkozik, mely során a lelki problémák kezeléséből fakadó állandó érzelmi terhelésnek van kitéve. Munkája társadalmilag is hasznos tevékenység. Az emberek javát szolgálja azzal, hogy megóvja és helyreállítja az egészséges személyiségüket, valamint növeli alkotó- és munkaképességüket.

A pszichológusok három fő területen – a gazdasági élet különböző részein, a nevelésügyben, és az egészségügyben – dolgozhatnak. Valamint az oktatásban és a kutatásban is szükség van a munkájukra.

A pszichológusok személyiségjegyei

A pszichológusoknak a minőségi és igényes munka nyújtásához meg kell felelnie az alábbi követelményeknek: jó egészségi állapot, erős idegrendszer, jó állóképesség, jó megjelenés, önállóság, rugalmasság, intelligencia, kreativitás, eredetiség, humorérzék, jó kritikai érzék, nyitottság, érthető fogalmazásmód, meggyőző kommunikáció, objektivitás, empátia kiegyensúlyozottság, következetesség, problémaérzékenység, emberszeretet, kontaktusteremtés és támasznyújtás. Ezek a pályakövetelmények a különböző területeken dolgozó pszichológusokra más-más mértékben, de jellemzőek kell, hogy legyenek.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button