Krízis, mint lehetőség

Az életünkben bekövetkező változások velejárói a krízisek, melyeket nem tudunk figyelmen kívül hagyni. Próbára teszik és feladat elé állítják testünket, lelkünket. Ezek a történések átmenetileg felborítják a világunk rendjét, kibillentenek az addigi egyensúlyi helyzetünkből.

A hétköznapi nyelvben a krízis szó negatív színezetű. A krízishelyzetekre mintegy reményvesztett, kilátástalan, kétségbeejtő állapotként gondolunk. Maga a szó azonban eredetileg fordulatot, vagy válságot jelent. A válság nemcsak a veszélyt és a megsemmisülést, de a pozitív kimenetelű lehetőséget is magában foglalja. A választás, a változás és a fejlődés lehetőségét. A krízis egy olyan időszak, amikor döntést kell hoznunk. Ez a döntés új eszközöket és stratégiát igényel, mert a már meglévő problémamegoldó módszereink már nem megfelelőek.

A fordulópont

A krízis a görög eredetű krizei szóból ered, jelentése fordulat, válság. Az ókori görögök különbséget tettek az örök időt leíró kronosz, és a leírhatatlan időpillanat között, melyet kairosznak neveztek el. Úgy vélték a kairosz során valami rendkívüli zajlik. Orvosi értelemben a krízis, a páciens betegségének lefolyása során észlelt fordulatot jelenti, melynek két kimenetele lehet.  A beteg vagy váratlanul jobban lesz és felgyógyul az életét fenyegető kórból, vagy állapota visszafordíthatatlanná válik és meghal. A fordulópont tehát meghatározza a történés kimenetelét. A kínai képírásban a krízis szóra két elemből álló jelet használnak. A szimbólum egyszerre fejezi ki a veszély és a lehetőség eshetőségét a krízisfolyamat végkifejlete során.

A krízis másik jelentése a válság. Beszélhetünk gazdasági, természeti, társadalmi és lelki válságról is. Azonban a szó mindkét értelmezésében hangsúlyos a fordulópont.

Krízishelyzetek időtlensége

Valószínűsíthető, hogy a történelmi koroktól függetlenül minden embernek szembe kellett néznie krízishelyzetekkel az élete során.A régebbi korokban élők számára számtalan társadalmi, vallási és kulturális közeg állt rendelkezésére.  Ezek a közegek nem csak társas támaszt -, de mintát is nyújtottak a válsághelyzet feldolgozására, segítve ezáltal a krízis oldódását. A mai felgyorsult, modern kori világban élő, a környezetétől elidegenedett személy számára kevésbé elérhetőek a klasszikus időkből ismert krízisfeldolgozó rítusok és válság feldolgozási módszerek.

Az azonnali segítségnyújtás fontossága krízisben

A második világháború időszakában, a harcmezőn vették észre, hogy az azonnali pszichológiai támogatásban részesülő, testileg és lelkileg traumatizált háborús sérültek gyorsabban regenerálódtak és kevesebb pszichés tünettel gyógyultak, mint azok a társaikkal, akik nem részesültek lelki segítségnyújtásban. Minél hamarabb kaptak pszichés támogatást a katonák, annál jobbak voltak a felépülési esélyeik.

1942-ben Bosztonban, a Coconut Grove klubban nyolcszáz ember egy futballmeccs győzelmet ünnepelt, amikor a bárban váratlanul tűz tört ki. A tragédiában ötszáz ember vesztette életét és kétszáz személy sérült meg, akiket kórházakba szállítottak. A Massachusetts Központi Kórházban kaptak pszichológiai segítséget az áldozatok hozzátartozói és a túlélők. Hasonlót tapasztaltak, mint a háborús sérülteknél. Azoknak a családtagoknak és sérülteknek, akik a veszteségélmény feldolgozásához segítséget kaptak kevesebb maradandó pszichés tünettel kellett megküzdeniük a későbbiekben. Másik fontos felismerés volt, hogy a krízishelyzetekben tapasztalt érzelmi és viselkedészavarok az egyén aktuális élethelyzetére adott speciális reakciói. Ezek a reakciók nem tekinthetőek patológiásnak, habár az átmeneti egyensúlyvesztés tünetei hasonlóak egyes pszichiátriai betegségekéhez.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button