A mentális problémák megítélésének magyar vonatkozásai különböző korokban

Koronként változó volt, hogy az elmebetegeket csodálták és kiválasztottnak gondolták, vagy pont ellenkezőleg.

A honfoglaló magyarok a természetesnél több csonttal, foggal, ujjal, emlőbimbóval és egyéb más fejlődési rendellenességgel született táltosaiknak, különleges varázserőt tulajdonítottak. Transz állapotukban jövendöltek és szellemekkel voltak képesek diskurálni. A táltosok misztikus tulajdonságait egy félelemmel átszőtt csodálat övezte, ami a közösségben elkerülő magatartást váltott ki. Láthatjuk tehát, hogy a diszkrimináció egészen régről eredeztethető.

A sámánhitet a kereszténység; a táltost, a boszorkány, a varázsló, és a bűbájos váltotta fel. Sokszor koholt vádak alapján kerültek börtönbe, kínpadra, vagy kegyetlen kínok között haltak meg máglyán. Ezek az intézkedések azt sugallták a társadalom többi tagja felé, hogy félni, tartani kell ezektől az emberektől.

Mária Terézia uralkodás alatt végezték ki az utolsó boszorkányt, a királynő a babonák felszámolása ellen fellépve elrendelte, hogy az eddig a babona tárgyának alapjául szolgáló embereket nem elevenen elégetni, hanem őrültek házába, vagy kórházba kell szállítani. Azt gondolhatnánk, milyen felvilágosult intézkedéseket rendelt el az uralkodó. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy akkoriban a mentális betegek ellátására nem voltak megfelelő intézmények. Javító- és szegényházak léteztek csak, amelyek telítődésével az őrültek ismét csak a börtönökbe kerültek megőrzésre, vagy koldusbotra jutva céltalanul kószáltak.

Ez a fajta izoláció sem vetett túl jó fényt a mentális problémákkal küszködő emberekre és növelte a betegek és az egészségesek közötti távolságot.

Számos sikertelen törekvést követően az első igazi elmeosztály, a mai Magyarország területén, 1865-ben Budán épült meg. Budai Tébolydának hívták, ahova a gyógyíthatatlan betegeket zárták be. Ez az elnevezés remek táptalajt adott a mai szóhasználatban csak diliháznak hívott intézmények negatív megítéléséhez. Némelyik még mindig inkább hasonlít egy börtönre (rácsos ablak, zárta ajtó), mint egy olyan helyre, ahol pszichés problémával küszködő embereket gyógyítanak szakemberek.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button