A beszéd „gyógyító” ereje

Életünk során megtapasztalt traumáink megfogalmazása és szavakba öntése jelentős fontossággal bír, lehetőséget ad arra, hogy másfajta megközelítésből értsük meg azokat. Ugyanis, amit másoknak nem tudunk megmagyarázni, azt minden bizonnyal mi magunk sem értjük igazán. Megannyi pszichés rendellenesség olyan érzelmi megrázkódtatásokhoz köthető, amelyeket sosem osztottak és beszéltek meg senkivel.

A lelki traumáink többsége társas vonatkozásokkal jár együtt, vagyis okozhatják más emberek, vagy beszélhetünk gondjainkról másoknak, például barátainknak. Akik nem számíthattak a bajban senkire, egyedül maradnak a problémáikkal. Barátaink sokféleképpen tudják mérsékelni és elviselhetőbbé tenni a traumáinkat. A társas támogatásnak köszönhetően gondolatainkat, érzéseinket beszéd formájában megoszthatjuk másokkal.

Azt gondolhatnánk, ezért is vannak a barátok, ellenben a hozzánk legközelebb állók sem feltétlenül tudnak rólunk mindent. A velük folytatott diskurzusok során is akadnak olyan témák, amelyeket vagy azért nem hozunk fel, mert nem akarunk rossz benyomást kelteni önmagunkról, vagy azért nem, mert nem akarjuk barátainkat megbántani valamivel. Tehát a valódi önfeltáráshoz szükséges bizalom, a legbensőbb baráti kapcsolatokban sem kivitelezhető. Továbbá a barátságon belüli önfeltárás megváltoztatja annak természetét.

A személyek feltárulkozása attól is függ, hogy  bírálják-e majd őket az elhangzottakért. A másik fél ítélete ugyanis testi és pszichés egészségkárosodást okoz. Megannyiszor lehet azonban tapasztalni, hogy emberek gátlástalanul mesélik el idegeneknek, névtelenül  traumatikus élményeiket, vagy akár egész életüket. Ennek oka az lehet, hogy ezt a fajta megnyílást nem követ retorzió, és sokszor az egyén soha többet nem találkozik a hallgatóságával. Így az őt meghallgató ember nem tud neki ártani, vagy visszaélni az elhangzottakkal.

Régen az emberek vallási vezetőikkel, magánorvosaikkal osztották meg legmélyebb titkaikat. A pszichológushoz forduló embereknek lehetősége van egy ítéletektől és megtorlásoktól mentes bizalmi kapcsolat kialakítása közben érzelmeik, gondolataik feltárására.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button